SOITTOSTARTTI


Musiikkiopisto Musaiikki on toiminut aktiivisesti "Taiteen perusopetuksen saavutettavuuden parantamiseksi" aina syksystä 2016, jolloin Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella Musaiikki alkoi tarjota soittotunteja ilmaiseksi (tai nimellisen pienellä opetusmaksulla) kehittämässämme SOITTOSTARTTI-hankkeessa. 

SOITTOSTARTISSA yhteisyökoulujen (Martinlaakso, Kannisto, Aurinkokivi ja Kaivoksela) oppilaat ovat saaneet ryhmämuotoisia soittotunteja ja vapaavalintaista ryhmäopetusta: bändisoitto, musiikin hahmotustaidot, kuoro, orkesteri ja musiikkiteatteri.
Opetus on tapahtunut oppilaille mukavaan aikaan, heti koulupäivän jatkeeksi ja oppilaan omat toiveet ovat olleet opetuksen järjestämisen lähtökohtana.

SOITTOSTARTISTA on tehty tutkimusta mm. Arts Equal-hankkeessa samalla kun hankkeen tutkijat lähtivät kehittämään ja edistämään uutta SUOMEN MALLIA.
OKM:n (edellisen hallituksen) kärkihanketuki loppui joulukuussa 2019. Tämän jälkeen SOITTOSTARTIN rahoitus on saatu Vantaan kaupungin kerhorahoituksesta.

Lukuvuodesta 2020-21 alkaen Soittostartin soitonopetus on ollut maksutonta, taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetusta. Soittostartti soveltuu erityisen hyvin siihen vaiheeseen, kun lapsi haluaa kokeilla, pitäisikö soiton harrastamisesta. Startti on riskitön tapa kokeilla ja Kannistossa ja Aurinkokivessä opetus suunnataan siksi 1.-4.-luokkalaisille. Martinlaakson koulussa, joka on hyvin monikulttuurinen koulu (41% maahanmuuttajataustaisia oppilaita), opetus suunnataan ihan kaikille, koska Startti tuo etua siinäkin tilanteessa, jos soittoharrastus ehkä (ilman tukea) tuntuisi perheelle muuten liian kalliilta.

Soittostartin tunnit ovat joko ryhmämuotoisia (2-4 lasta ryhmässä) tai jos keskittyminen toimii paremmin, niin hyvin lyhyitä yksilötunteja. Kukin oppilas tuo ryhmäänsä 80 minuutin verran resurssia, joka voidaan jakaa ryhmän tarpeiden mukaan. Lisäksi kauden lopuksi on vapaaehtoinen esitys.

Soittostartti ei rajoitu pelkästään soittotunteihin, vaan monenlaisesta muustakin musiikin ryhmäopetuksesta kiinnostuneet voivat osallistua maksutta musiikkiryhmiin (jos sopiva ryhmä saadaan muodostettua):
- Ohjattuun bändisoittoon 
- MuHa-tunneille (musiikin hahmotustaidot)
- Kuoroon
- Orkesteriin
- Musiikin historia & musiikin kuuntelu & hyvinvointi (tämä vain etäopetuksena)

Systeemimme on mahdollistanut sen, että jos oppilas kokee tarvitsevansa edistyäkseen hieman pidempiä, yksityisiä soittotunteja, hänellä on ollut mahdollisuus siirtyä maksuttoman kauden jälkeen halutessaan normaalin opetushinnan maksavaksi laajan oppimäärän oppilaaksi.

Soitinvaihtoehdot ovat: viulu, piano, sello, ukulele, kitara, sähköbasso, rummut, klarinetti, poikkihuilu ja saksofoni.

Musaiikilla on jonkin verran soittimia, joita voidaan antaa lainaan myös kotiharjoittelua varten! Musaiikki on hankkinut mm. pikku selloja, viuluja lainattaviksi.

TERVETULOA ILMOITTAUTUMAAN!
Paikkoja on rajallisesti (noin 100) ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.


SOITTOSTARTIN HISTORIAA:
Toteutimme soittostartin lapsien (noin 100 lasta) ja Martinlaakson koulun musiikkiluokkien kanssa keväällä 2018 Martinuksessa Kai Olanderin säveltämän, uuden lastenmusikaalin Hyönteisten revyy. Soittostartin opettajat toimivat bändinä. Esitykset (4 kpl) olivat Martinus-salissa ja Koloradokuoriainen Ellenin roolia tähditti Virve Rosti.

Musaiikin rehtori Katri Olander tekee parhaillaan Jyväskylän yliopistoon väitöskirjaa mm. Soittostartti-hankkeeseen kytkeytyen ja siitä näkökulmasta, miten lapset ovat kokeneet soiton ja musiikin harrastamisen mahdollisuuksien ja musiikkiluokilla opiskelun kenties vaikuttaneen omaan hyvinvointiinsa.

Aivotutkimus on osoittanut lapsuudenaikaisesta soiton harrastamisesta koituvat suuret hyödyt. Musiikki ja musisointi tuottaa iloa ja elämyksiä - sisältöä ja merkityksellisyyttä elämään! Perheiden talous tai vaikkapa pääsykoe ei ole Soittostartin ansiosta ollut lapsille este antoisaan harrastamiseen ja soittotunneille pääsemisessä. Olemme kehittäneet omalta osaltamme tätä matalan kynnyksen mahdollisuutta harrastaa - heti koulupäivän perään. Lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan tukeminen on arvokas satsaus tulevaisuuteen ja hyvinvointiin!