SOITTOSTARTiSTA MUSIIKKISTARTIKSI 


Musiikkiopisto Musaiikki on toiminut aktiivisesti "Taiteen perusopetuksen saavutettavuuden parantamiseksi" aina syksystä 2016, jolloin Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella Musaiikki alkoi tarjota soittotunteja ilmaiseksi (tai nimellisen pienellä opetusmaksulla) kehittämässämme SOITTOSTARTTI-hankkeessa. 

SOITTOSTARTISSA yhteisyökoulujen (Martinlaakso, Kannisto, Aurinkokivi ja Kaivoksela) oppilaat ovat saaneet ryhmämuotoisia soittotunteja ja vapaavalintaista ryhmäopetusta: bändisoitto, musiikin hahmotustaidot, kuoro, orkesteri ja musiikkiteatteri.
Opetus on tapahtunut oppilaille mukavaan aikaan, heti koulupäivän jatkeeksi ja oppilaan omat toiveet ovat olleet opetuksen järjestämisen lähtökohtana.

SOITTOSTARTISTA on tehty tutkimusta mm. Arts Equal-hankkeessa samalla kun hankkeen tutkijat lähtivät kehittämään ja edistämään uutta SUOMEN MALLIA.
OKM:n (edellisen hallituksen) kärkihanketuki loppui joulukuussa 2019. Tämän jälkeen SOITTOSTARTIN rahoitus on saatu Vantaan kaupungin kerhorahoituksesta.

Lukuvuonna 2020-21 soittostartin soitonopetus on ollut maksutonta, taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetusta. Systeemimme on mahdollistanut sen, että jos oppilas kokee tarvitsevansa edistyäkseen hieman pidempiä, yksityisiä soittotunteja, hänellä on ollut mahdollisuus siirtyä maksuttoman kauden jälkeen halutessaan maksavaksi laajan oppimäärän oppilaaksi.

Tällä hetkellä Musiikkiopisto Musaiikki jännittää, pääsemmekö mukaan SUOMEN MALLIIN eli jatkamaan tätä pidettyä toimintaamme HARRASTUSTEN VANTAA-hankkeen kautta.

Uusi ideamme on, että opetusta olisi 16 opetuskertaa lukukaudessa. 

Toiminnan nimeksi muuttuu MUSIIKKISTARTTI ja tarjoamamme opetus koostuu kahdesta jaksosta:
8 kerran pituinen SOITTOSTARTTIJAKSO: Oppilas oppii soiton/ laulun perusasioita 
60 min kerhotunneilla, johon kuhunkin osallistuu 6 oppilasta. Soitinvaihtoehtoja ovat: viulu, piano, sello, ukulele, kitara, sähköbasso, rummut, klarinetti, poikkihuilu ja saksofoni.
Jos oppilaiden keskittyminen on hankalaa, oppilaan ryhmäänsä tuoma 80 min pituinen yksityinen aika voidaan tarvittaessa jakaa muullakin tavalla.

Lisäksi on 8 kerran pituinen MUSIIKKISTARTTIJAKSO, jossa tällaista joustoa ei ole, vaan tarjolla on 60 min pituisia kerhotunteja ja oppilas voi valita seuraavista vaihtoehdoista, jos riittävän kokoiset ryhmät saadaan kasaan:
- Bändisoitto
- Musiikin hahmotustaidot
- Kuoro
- Yhtye/ orkesteri
- Musiikin kuuntelijan hyvinvointikurssi

Tässä vaiheessa lukuvuoden 2021-22 musiikkistarttikerhoihin ei vielä kannata ilmoittautua yhteistyökouluillamme, sillä tosiaan jännitämme vielä rahoituksen varmistumista. 


SOITTOSTARTIN HISTORIAA:
Toteutimme soittostartin lapsien (noin 100 lasta) ja Martinlaakson koulun musiikkiluokkien kanssa keväällä 2018 Martinuksessa Kai Olanderin säveltämän, uuden lastenmusikaalin Hyönteisten revyy. Soittostartin opettajat toimivat bändinä. Esitykset (4 kpl) olivat Martinus-salissa ja Koloradokuoriainen Ellenin roolia tähditti Virve Rosti.

Musaiikin rehtori Katri Olander tekee parhaillaan Jyväskylän yliopistoon väitöskirjaa mm. Soittostartti-hankkeeseen kytkeytyen ja siitä näkökulmasta, miten lapset ovat kokeneet soiton ja musiikin harrastamisen mahdollisuuksien ja musiikkiluokilla opiskelun kenties vaikuttaneen omaan hyvinvointiinsa.

Aivotutkimus on osoittanut lapsuudenaikaisesta soiton harrastamisesta koituvat suuret hyödyt. Musiikki ja musisointi tuottaa iloa ja elämyksiä - sisältöä ja merkityksellisyyttä elämään! Perheiden talous tai vaikkapa pääsykoe ei ole Soittostartin ansiosta ollut lapsille este antoisaan harrastamiseen ja soittotunneille pääsemisessä. Olemme kehittäneet omalta osaltamme tätä matalan kynnyksen mahdollisuutta harrastaa - heti koulupäivän perään. Lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan tukeminen on arvokas satsaus tulevaisuuteen ja hyvinvointiin!